Spørsmål og svar

Her kan du lese vanlige spørsmål fra lesere som har vært på våre nettsider. Svarene er skrevet av vår medisinsk ansvarlige lege, Carl Swartling. Vi behandler spørsmålene konfidensielt, så ingen utenforstående får vite om dine spørsmål. Hvis vi ønsker å legge ut et spørsmål på nettsiden, ber vi først om tillatelse. Som du kan se, er det ingen navn under spørsmålene som har vært stilt på dette nettstedet.Les mer om de forskjellige fylkenes regler under «Bestill time på nettet.» Ikke glem å fylle ut telefonnummer i bestillingsskjemaet når du bestiller time, slik at vi kan kontakte deg.
Du lider av hyperhidrose (overdreven svetting), en tilstand som rammer 1–2 % av befolkningen. Mange som lider av hyperhidrose, svetter unaturlig mye, særlig fra armhulene, hender og/eller føtter. Andre steder er ansiktet, lysken/underlivet eller overkroppen. Du lider av generalisert hyperhidrose, så du svetter fra store deler av kroppen. Det er bra at du har utelukket årsaker som økt stoffskifte (hypertyreose) hos fastlegen. Når du svetter fra store deler av kroppen, pleier «termostaten» i hjernen, nærmere bestemt i hypothalamus, å reagere altfor voldsomt på forskjellige signaler, f.eks. varme. Resultatet er et økt antall impulser som sendes fra «termostaten» til svettekjertlene, som fører til generalisert hyperhidrose. Det er ikke farlig, men påvirker livskvaliteten svært negativt.
Følelsen du beskriver, er ikke uvanlig hos pasienter med hyperhidrose. Botulinumtoksin skader ikke nerver, men hindrer nervesignaler i å komme frem til svettekjertelen i 3–12 måneder. Giften er et protein som brytes ned og skilles ut via nyrene. Egentlig har botulinumtoksin få bivirkninger, de er også forbigående. Som pasient er det viktig å veie fordelene av behandlingen mot ulempene. Hvis fordelene overveier ulempene, er tiden moden for et behandlingsforsøk.
Det er to bivirkninger ved behandling av håndsvette som kan påvirke spillingen: en forbigående muskelsvekkelse i pinsettgrepet og forbigående tørrhet som kan føre til dårligere grep. Disse bivirkningene går over etter noen uker. Samtidig er sjansene store for at du som musiker vil være i stand til å håndtere instrumentet bedre med tørre hender. Jeg vil foreslå et behandlingsforsøk med botulinumtoksin når du ikke har en stor konsert planlagt de neste ukene etter behandlingen.
Bivirkningene etter botulinumtoksin er som regel lokale og alltid forbigående. Dvs. hvis man for eksempel behandler svette i pannen, kan man bli rynkefri og få problemer med å heve øyenbrynene i noen uker, eller ved behandling av hender du kan få en midlertidig svekkelse i tommelgrepet som fører til at det kan være vanskelig å få opp lokk som sitter hardt. Økt svetting andre steder på kroppen kan forekomme og sitte i et par uker. Generelle bivirkninger som tretthet, lett inkontinens, muskelsvakhet og øyne- og munntørrhet er uvanlige, og også forbigående. Vanligvis får du ingen bivirkninger i det hele tatt.
Nei, dessverre! Ved en feil, har noen gravide kvinner fått behandling med botulinumtoksin. Det har ikke resultert i noen økt risiko for medfødte misdannelser eller spontanabort. Samtidig vet vi for lite om risiko under graviditet og også om amming. Derfor skal Botox og andre botulinumtoksiner så langt ikke gis under graviditet eller amming.
Vanligvis svetter man ikke kompenserende på andre deler av kroppen etter behandling med botulinumtoksin. Men hvis det skjer, er bivirkningene vanligvis milde og forbigående. Noen ganger kan det faktisk være motsatt, dvs. at pasienten svetter mindre på andre deler av kroppen.
Nei, må svetten ikke «komme ut». Svettekjertelen er ikke noe renseverk, slik leveren og nyrene er. Svettens funksjon er derimot å være et kjølesystem og til å gi god gripefunksjon i hender og føtter. Under behandling med Botox påvirkes verken kroppens kjølesystem eller kroppens rensefunksjoner.
Nei, botulinumtoksin skader ikke nerver. Derimot hindrer toksinet nerven i å signalisere til svettekjertlene i en periode. Det er i løpet av denne tiden at man blir tørr etter behandlingen. Man får derimot tilbakefall av symptomer fordi de små nerveendene hvor Botox virker, alltid reparerer seg selv og gjenvinner sin funksjon.
Vi er vant til å behandle barn og voksne som er redd for sprøyter. Noen pasienter som kommer til Svetteklinikken, kommer over frykten for nåler siden de venner seg til det og blir nesten immune. Og det er godt å komme over frykten fordi bedøvelse hos tannlegen eller vaksinasjoner osv. alltid vil være en del av livet. Vi tilbyr naturligvis bedøvelse av forskjellige typer avhengig av området som skal behandles og noen ganger tilbys også narkose når vi sammen med pasienten merker at det ikke fungerer ellers.
Det er mange tilskudd som du beskriver på markedet. De er som regel dyre og vanligvis inneholder de bare såkalte elektrolytter som forekommer normalt i kroppen, for eksempel natrium, kalium, magnesium og sink. Å gi en ekstra tilførsel av disse elektrolyttene har ingen innvirkning på svette. Så har vi den såkalte placeboeffekten som kan gi en midlertidig lindring for noen. Det er alltid best å oppsøke lege eller apotek før du bruker masse penger på kosttilskudd.
Vi behandler ikke gravide eller ammende kvinner fordi vi følger de anbefalingene som står i den såkalte SPC-teksten.
Vi bruker ikke Botox til svettebehandling, men andre typer av botulinumtoksin. Botox tilhører et såkalt botulinumtoksin type A, men vi bruker andre lignende toksiner i svettebehandling. Det er spesielt bra å bruke på små, veldefinerte områder som hender, armhuler, lyske eller føtter. Et toksin som ofte kalles Botox B, men som egentlig er en botulinumtoksin type B, egner seg utmerket til svettebehandling av store områder som rygg, bryst og hode. Vi pleier vanligvis, etter en konsultasjon på Svetteklinikken, å individualisere svettebehandling med ulike botulinumtoksiner og eventuelt tabletter.
Botulinumtoksin er tilgjengelig i forskjellige typer, fra A til G. Botox er en av flere botulinumtoksiner av type A som først og fremst brukes i svettebehandling av små områder, f.eks. armhulene. Vi bruker også botulinumtoksin type B, som noen ganger feilaktig kalles Botox B, til svettebehandling av store områder. Botox er således ett av flere produktnavn som inneholder botulinumtoksin. Botulinumtoksin type C, D, E, F og G er ennå ikke tilgjengelig som medikamenter for behandling av svette eller andre sykdommer.