Svette over hele kroppen

Svette over store deler av kroppen kalles generalisert hyperhidrose. Mange av pasientene synes det er noe galt med «termostaten», og at de svetter ved den minste anstrengelse eller varme. Pasientene har kanskje rett i at termostaten, som ligger i hypothalamus i hjernen, er ekstremt sensitiv for innkommende signaler og at utgående impulser er rikelige, og signaliserer at kroppen til å spre varme gjennom svetting.

Hvordan er det å ha generell svette?

Selv om du svetter fra store deler av kroppen, er det noen områder som forstyrrer mest. Det kan være svette som er synlig, f.eks. ansiktssvette eller svette som gjør at du fryser, f.eks. ryggsvette, eller svette fra lysken og underlivet som gjør at klærne blir gjennomvåte og stoler blir flekkete. Siden anstrengelse utløser generell svette, må du planlegge nøye, gå på jobb tidligere for ikke å stresse, dusje med kaldt vann for å hindre ettersvette eller ta med ekstra klær for skifte på jobben. Pasienter som lider av generalisert hyperhidrose, har nedsatt livskvalitet.

Hvordan behandler vi generell svette?

Tidligere har det vært svært vanskelig eller umulig å behandle pasienter med generalisert hyperhidrose (svette). Selv nå er det en stor utfordring å håndtere generell svette, men vi har funnet en kombinasjon av botulinumtoksin og tabletter som kan fungere (http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5876481.ab). Det er viktig at pasienten kan prioritere de områdene av kroppen der svetten forstyrrer mest. Vi behandler med botulinumtoksin på de områdene av kroppen som pasientene lider mest fra, og som gir ekstra effekt med tabletter.

Hva er effekten?

Effekten av botulinumtoksin kommer etter 2–3 dager og ved tillegg med tabletter, kommer en ytterligere effekt etter 1–2 dager. Mange kan forbedres. Effekten varer i ca. 3 måneder.

Hva er bivirkningene?

Eventuelle bivirkninger er forbigående. Tørrhet i øyne og tørr munn kan forekomme.