Lyskesvette og underlivssvette

Akkurat som i armhulen er det både ekkrine og apokrine svettekjertler i lysken og underlivet. De apokrine kjertlene lager en liten mengde fet svette som er energirik, og som ved nedbrytning av hudens bakterieflora kan avgi den karakteristiske lukten. Den apokrine svetten forårsaker ikke svetteflekker. De ekkrine svettekjertlene produserer svette bestående av vann og saltvann. Denne svetten kan være så rikelig at det gir plagsom lyskesvette og underlivssvetting (hyperhidrose).

Hvordan er det å ha lyskesvette og underlivssvette?

Det er alltid en frykt for at undertøy og bukser skal bli bløte. Å reise seg opp og ha satt av en våt flekk på stolen oppleves som svært pinlig. Valg av klær blir viktig. Bukser med grov stofftype, f.eks. jeans, er det som foretrekkes, selv på varme sommerdager. Man føler seg uren og noen ganger ekkel. Denne følelsen kan føre til man blant annet avstår fra intimitet.

Hvordan behandler vi lyskesvette og underlivssvette?

Etter bedøvelse med krem (EMLA®), gis mikroinjeksjoner med botulinumtoksin. Injeksjonene gis med en tynn nål. Ved hver injeksjon legges det en dråpe i huden.

Hva er effekten?

Etter 2–3 dager føles effekten i form av redusert eller opphørt svette. De fleste er fornøyd i en periode på 3–12 måneder.

Hva er bivirkningene?

Eventuelle bivirkninger er forbigående. Tørrhet som krever fuktighetskrem i 1–2 uker eller at svetten øker andre steder i kroppen, kan forekomme.