Håndsvette

Det er viktig å svette fra hender og føtter for å få et godt grep. Vi er derfor skapt med svært mange svettekjertler på håndflatene og fingrene. Folk som ikke svetter fra hendene, mister ting og har problemer med finmotorikken. Passelig med svette gir et godt grep. Å svette for mye fra hendene fører imidlertid også til dårlig grep og pasienter som lider av hyperhidrose (håndsvette), mister ofte gjenstander.

Hvordan er det å ha håndsvette?

Å hilse eller treffe andre folk med svette hender føles pinlig og ubehagelig. Noen ganger kjøler svetten også ned hånden, som dermed blir kald. Overdreven håndsvette forekommer også i vinterhalvåret, noe som ytterligere kjøler ned hånden. Å væte ned papiret, datamusen eller sette flekker på bordet er også eksempler på situasjoner som er pinlige og ubehagelige. Pasienter med håndsvette har dårligere livskvalitet.

Hvordan behandler vi håndsvette?

De fleste pasienter som får mikroinjeksjoner av botulinumtoksin i håndflaten og fingrene, blir fornøyd. Injeksjonene gis med en tynn nål etter at hånden er blitt bedøvet med tannlegebedøvelse.

Hva er effekten?

Ni av ti er fornøyde i 3–12 måneder. Effekten kommer 2–3 dager etter injeksjonsbehandlingen.

Hva er bivirkningene?

Eventuelle bivirkninger etter botulinumtoksin er forbigående. Svakhet i pinsettgrep kan merkes, det kan bety at pasienten kan ha problemer med å åpne et tettsittende lokk på en krukke. Blåmerker, tørrhet og økt svetting fra andre steder kan oppstå.