Fotsvette

Det er viktig å svette fra hender og føtter for å få et godt grep. Folk som ikke svetter fra hender eller føtter, får dårligere grep som fører til at man slipper ting eller sklir hvis man går barbeint. Passelig med svette gir et godt grep. Å svette for mye fra hender og føtter fører imidlertid også til dårlig grep og pasienter som lider av hyperhidrose, mister gjenstander og sklir.

Hvordan er det å ha fotsvette?

Våte føtter fører til fotavtrykk på parketten. Ofte er det den dårlige lukten som plager dem mest. De som lider av fotsvette, vasker ofte føttene flere ganger om dagen og har ofte med seg ekstra sokker på jobb. Den kroniske fuktigheten ødelegger sko, som vil være kostbart for den som rammes. Mange pasienter med fotsvette ønsker ikke å ta av seg skoene når de besøker venner. Å svette om vinteren til tross for temperaturer under null grader, kan føre til ubehag og i verste fall til forfrysninger.

Hvordan behandler vi fotsvette?

Mikroinjeksjoner med botulinumtoksin gis på hele den svette foten, som vanligvis er såle, tær og noe av fotens sider og overside. Behandling gis etter anestesi. Behandlingen tar 1–1,5 time. Du forlater klinikken når kreftene og følelsen i foten er tilbake.

Hva er effekten?

Etter 2–3 dager blir de fleste merkbart bedre, med nedsatt svette. Effekten varer 3–12 måneder.

Hva er bivirkningene?

Eventuelle bivirkninger etter botulinumtoksin er forbigående. Blåmerker og såre føtter og økt svetting fra andre steder kan oppstå. Tørre øyne, tørr munn og en mild urininkontinens er også blitt rapportert.