Armsvette

I armhulene er det tre typer svettekjertler, ekkrine, apokrine og apoekkrine. De apokrine svettekjertlene produserer en knapt synlig og litt fet, energirik svette som ved kontakt med hudflaten spises av hudbakterier. Nedbrytningsproduktene som dannes, avgir den karakteristiske lukten. De ekkrine svettekjertlene lager den svetten som er synlig, og som fører til svetteflekker på klær. Denne svetten består av vann og saltvann. De apoekkrine kjertlene er en hybrid av ekkrine og apoekkrine. Disse kjertlene lager i likhet med de ekkrine massevis av svette som består av vann og saltvann. Kjønnshormoner stimulerer apokrine og apoekkrine svettekjertler, noe som forklarer at mange mennesker med pinlig underarmssvette først får utbrudd i tenårene.

Hvordan er det å ha armsvette?

Å få store svetteflekker på klærne føles urent og flaut. Hvis du vil skjule svetteflekkene, kler man seg ofte i hvitt eller svart og dobbelte lag med klær selv på varme dager. Man tar ofte med seg ekstra skjorter som sikkerhet. Bevegelsesmønsteret påvirkes ofte av at armene trekkes ut mot sidene, at man motvillig rekker opp hånden eller gestikulerer. Utgiftene til klær er ofte høye siden gensere og skjorter ødelegges av svette og deodoranter, som til sammen gir gule, noen ganger hvite, flekker og lukt som er ikke alltid forsvinner i vask. Personer som lider av aksillær hyperhidrose (armsvette), har en nedsatt livskvalitet.

Hvordan behandler vi armsvette?

Vi behandler med mikroinjeksjoner med botulinumtoksin over det behårede området i armhulen. For å minimere smerten gis injeksjonene med tynne nåler. Behandlingen tar 5–10 minutter og krever vanligvis ingen bedøvelse. Hvis pasienten vil ha bedøvelse, blir en bedøvende krem ??(EMLA®) påført i armhulene en time før behandling.

Hva er effekten?

Effekten kommer 2–3 dager etter behandling, og de fleste vil være fornøyd ved et nytt besøk en måned senere. De fleste har effekt i 3–12 måneder, og gjentatt behandling gir en lignende effekt.

Hva er bivirkningene?

Eventuelle bivirkninger kan lindres og er forbigående. Enkelt opplever tørrhet som krever fuktighetskrem i 1–2 uker. Det at man svetter mer et annet sted i en kort periode, er også rapportert.