Pasientinformasjon

Mennesker er skapt med flere svettekjertler for effektivt å fjerne overflødig varme. Disse kjertlene kalles ekkrine. De ekkrine kjertlene produserer også svette i håndflatene og fotsålene for at vi skal få et godt grep. Vi vet at pasienter som ikke svetter, kan rammes av heteslag og at de har dårlig gripefunksjon. Svettekjertlene i kroppen styres i hovedsak av «termostaten» vår, som kalles hypothalamus og regulerer kroppsvarmen. Svettekjertlene i håndflatene og fotsålene styres i hovedsak av nervesystemet vårt, som regulerer stress, det såkalte sympatiske nervesystemet, også kalt «fight and flight». Det er velkjent at noen fukter fingeren for å snu siden eller spytter i hendene for å få et bedre grep, for eksempel ved tautrekking. Det er altså veldig viktig å svette fra hender og føtter for å få et godt grep.

Om hyperhidrose

Hyperhidrose er uttalt svetting, og er et handikapp som rammer 0,6–2,8 % av befolkningen. Tilstanden synes å være arvelig. De som lider av hyperhidrose, tenker ofte på sine problemer, ofte mer eller mindre hver dag. Mye tid brukes på å forsøke å skjule svetten. Noen tar med seg ekstra skjorter eller sokker til skole eller jobb. Noen velger å kle seg bare i visse farger eller har et dobbelt lag for å skjule svetteflekker. Å ta på noen eller hilse ved alvorlig håndsvetting kan føles svært vanskelig. Noen er motvillige til å ta av seg skoene på grunn av lukten eller faren for å sette flekker på parketten. Svette fra ansiktet kan føles veldig frustrerende når du er i møter, før presentasjoner eller når du er i kontakt med mennesker. Mange som lider av hyperhidrose, opplever at de blir defensive og tenker på seg selv og hvordan de skal skjule svetten, i stedet for å kunne fokusere på andre, samtaler, oppgaver med mer.

Om behandling

Ved behandling av hyperhidrose brukes primært reseptfrie løsninger av aluminiumklorid, for eksempel Absolut Torr eller Bats. Hvis denne behandlingen er utilstrekkelig eller har bivirkninger, så er botulinumtoksin en god behandling som hos de fleste gir effekt i 3–12 måneder. Eventuelle bivirkninger etter botulinumtoksin er som regel lokale og forbigående. Operasjonelle tiltak vurderes når alle andre behandlinger er prøvd. For dem som lider av svette over hele kroppen (generalisert hyperhidrose), kan en kombinasjon av tabletter og botulinumtoksin være svært nyttig.