Pasienthistorier

Vi har bedt pasientene om å beskrive hvordan det er å ha hyperhidrose og hvordan det føles å få behandling. Senere ønsker vi også å formidle følelsene etter å ha mottatt behandling med botulinumtoksin, noen ganger i kombinasjon med piller. Selvfølgelig er vi interessert i flere beskrivelser av hvordan det er å ha hyperhidrose, hvordan det føles, hvordan hverdagen påvirkes, hvordan kontakten med andre mennesker berøres. Senere ønsker også å dele gleden eller lettelsen som pasienten opplevde etter en vellykket behandling. Selvfølgelig beskriver vi også behandlingen som helhet, også ubehaget med nålestikk under bedøvelse. Med pasienthistoriene ønsker vi å fortelle alles historie, menn som kvinner, voksne som barn, svenske som utenlandske, friske som syke, rike som fattige. Vi er altså interessert i å formidle et bilde av hvordan alle mennesker med hyperhidrose oppfatter sin situasjon før og etter behandling.

For de av dere som bare ønsker å stille spørsmål, er det et annet forum. Gå til fliken «Spørsmål og svar» Svarene er skrevet av vår medisinsk ansvarlige lege, Carl Swartling.Før behandling:

Da jeg oppsøkte Svettmottagningen på Sophiahemmet, var jeg veldig trist fordi jeg hadde store LP-plater under armene. Bare svarte klær og alltid ekstra genser for å skjule flekkene. Jeg måtte ha med meg ekstra skjorter i samme farge slik at ingen skulle merke at jeg hadde skiftet skjorte. Toalettbesøkene var mange til å vaske meg ren. Jeg følte meg alltid uren!

3 uker etter behandling:

Superfornøyd! Jeg tenker på svette hver dag, men nå gjør jeg det fordi jeg er så glad. Det føles vanvittig å være helt tørr selv når jeg trener. Merkelig nok er jeg er fortsatt redd for å sette flekker og noen ganger kan det føles som at svetten kommer, men jeg kjenner etter i armhulen, og det er helt tørt. Jeg skal på fest i kveld, og jeg vil ha på meg en fargerik skjorte. Tidligere var det bare svart, gjerne store skjorter og i to lag. Jeg vil betale fra min egen lomme for denne behandlingen, men egentlig tror jeg ikke det er et kosmetisk problem. Jeg har ingen problemer med rynkene eller brystene mine. Derfor er det flott at du ikke betaler mer enn for et vanlig legebesøk!

Før behandling:

Jeg svetter fra hender, føtter og armhuler. Verst er det med hendene, siden man skal hilse på eller ta på folk på andre måter. Armhulene er også irriterende fordi du alltid må ha ekstra skjorter og at det er synlig når du har anstrengt deg eller vært litt nervøs. Legen spurte meg hva jeg ønsket å behandle først. Det var virkelig vanskelig fordi alle stedene ikke kan behandles samtidig. Siden jeg er på utkikk etter jobb og synes det problematisk å hilse, valgte jeg å behandle hendene først. Armhulene kunne behandles samtidig, så jeg tok begge deler samtidig. Føttene får jeg behandlet tidligst om 3 måneder, siden man ikke bør gi hyppigere behandlinger. Det er virkelig vanskelig å svette på føttene om vinteren fordi det blir så kaldt.

4 uker etter behandling:

Wow! Normal blir man visst aldri … nå er jeg så tørr på hendene at jeg må bruke fuktighetskrem. Samtidig føler jeg at det er mye enklere å være sammen med folk uten å tenke på hendene hele tiden. Jeg er faktisk veldig spent på å gå ut med jenter og holde dem i hånden på lange turer (Haha). Legen sa at jeg kunne bli svak i fingrene i en ukes tid, men det skjedde ikke. Jeg kjente ingen stikk ved behandlingen, men det var ganske skummelt å få anestesi. Men ikke verre enn hos tannlegen. Nå skal jeg bestille time for å behandle føttene om to måneder.

Før behandling:

Da jeg var ung, svettet jeg mye fra armhulene. Jeg husker at jeg sydde absorberende puter i stoffet slik at svetten ikke skulle vises på bluser og skjorter. Det var en forferdelig periode! Deretter forsvant symptomene da jeg fikk mitt første barn. Jeg vet ikke hvorfor det skjedde, men jeg følte en stor lettelse. Dessverre begynte jeg å svette fra ansiktet og deretter i hodebunnen og fra nakken. Jeg var 45 år gammel, og trodde jeg hadde havnet i overgangsalderen, men alle prøver viste at alt var normalt. Da jeg deretter kom i overgangsalderen, ble det verre, men det hjalp ikke at jeg tok østrogenpiller.

Det sosiale livet mitt virker ødelagt. Det er nok at jeg gjør rent eller går til bussen for at jeg skal bli helt våt i håret og svetten drypper fra pannen. Noen ganger må jeg ha på pannebånd og håret mitt har lang lugg for å skjule svetten i pannen. Jeg vil ikke gå bort på fester eller til vennene mine lenger. Jeg er isolert. Om sommeren sitter jeg i skyggen. "Hvorfor sitter du ikke sammen med oss, bestemor?" pleier barnebarna mine å spørre. "Bestemor tåler ikke varme," svarer datteren min. Det er forferdelig!

Da jeg kom til Svettmottagningen, hadde jeg ingen forhåpninger, men håpet er det siste til å forlate en.

4 uker etter behandling

To dager etter behandlingen gjorde jeg rent. Jeg var helt tørr i ansiktet, håret var ikke vått og nakken var helt normal. Jeg ble overrasket, og så lo jeg. Jeg gikk en lang tur og jeg begynte å svette på ryggen, men ikke en dråpe fra ansiktet. Jeg kan ikke beskrive min takknemlighet. Selv om jeg er gammel, det føles som om jeg har fått et nytt liv! Legen spurte om bivirkninger, men jeg har egentlig ikke tenkt på at jeg har hadde problemer med å heve øyenbrynene i et par uker. Den bivirkningen er helt ubetydelig i forhold til hvordan behandlingen har forandret livet mitt. Alle stikkene jeg fikk, var OK. Jeg ble tilbudt bedøvelse med et morfinpreparat, men jeg har ganske høy smerteterskel og takket derfor nei til tilbudet. Hele behandlingen tok ca. femten minutter.

Før behandling:

Jonas har alltid svettet mye fra hender og føtter. Han har alltid vært varm, og svetter lett ved anstrengelser. Det ligger nok til familien fordi Jonas har søskenbarn med mye svetteproblemer. Da han var yngre, hendte det at vennene ikke ville holde hendene hans mens de lekte i ring. Jeg og faren hans, Lasse, syntes det var trist, men Jonas virket ikke å bry seg. Vi diskuterte med en helsesøster som sa at han kanskje vokser det av seg. Men det gjorde det ikke, og nå er Jonas i en følsom alder og da har det blitt et stort problem. I begynnelsen ville han ikke snakke om det, men senere fortalte han meg at det var vanskelig og at han ville være med på gymnastikk da det var dans. Vi prøvde Absolut Torr, men det fungerte ikke. Jonas ble bare tørr i huden selv om svetten fortsatte å renne på hender og føtter. Nå har det blitt akutt krise etter at en venn fleipet med Jonas og sa at han satte flekker på skolebenken. Nå vil han ikke gå på skolen. Vi har googlet og lest om Botox, men følte oss motvillige siden det gis bare på skjønnhetsklinikker. Men da vi så at det var mulig å få på Sophiahemmet. Selv om Botox regnes som en nervegift, ønsker både jeg og Lasse at Jonas skal få hjelp.

4 uker etter behandling

Det gikk bra! Hele familien er svært takknemlig og glad for at vi tok beslutningen om å gi Jonas behandling. Vi diskuterte behandlingen ved første besøk, og vi måtte bestemme om behandlingen skulle utføres under narkose eller med vanlig tannlegebedøvelse. Jonas ville prøve å få behandling umiddelbart ved første besøk. Legen la på EMLA-krem ved håndleddet som måtte sitte på i en time. Da bedøvelsen ble gitt, gikk det bra og Jonas syntes det var OK selv om han var redd. Han vil gjerne ha samme bedøvelse neste gang. Men det er fint at legen også tilbyr narkose. Det føles trygt. Jonas er så glad, og han går på skolen uten noen problemer. Vi ser og kjenner på hendene hans, og er forundret over hvordan en våt hånd kan bli så varm og tørr. Jeg ønsker med denne historien å støtte alle foreldre som har barn som lider av hyperhidrose. Det er diagnosen som vår sønn lider av.

Jeg var hos dere for noen måneder siden, og fikk behandling for svette i hender og armhuler, og vil bare si at jeg er veldig fornøyd med resultatet.

Jeg vil også berømme dere for den profesjonelle pasientbehandlingen. Normalt når du går til legen, synes jeg at leger alltid er ganske avfeiende, uinteressert i pasientens problemer og trege. Men med dere var det motsatt. Ydmyke, vennlig og spøkefulle tok dere dere tid til pasientene, og jeg følte meg veldig godt behandlet. Så hvis dere hadde en kundeundersøkelse, ville jeg gitt toppkarakter!

Så en stor takk for hjelpen, den beste julegaven jeg noen gang har fått!

Vennlig hilsen Eric

Hei, alle på Svettmottagningen!

Først en stor TAKK! Alle jeg møtte hos dere var så innbydende og hyggelige!

Jeg er evig takknemlig for den hjelpen jeg fikk. Det er som et mirakel at jeg etter å ha gått en tur først merker hvordan temperaturen stiger, stresset øker, oppleve stresset av at svetten snart kommer – og at den ikke gjør det! Angrepet fra svettekjertlene i hodet uteblir selv om det føles som om de er på gang. Svetten i nakken og ryggen avtar raskere, kanskje fordi stresset avtar når svetten ikke renner fra hodet.

Som en ekstra bonus, vil jeg sikkert gå ned i vekt. Jeg har unngått å gå når jeg er på vei til et sted, for å unngå å være gjennomvåt ved ankomst. Nå kan jeg gå uten å tenke på det.

Nok en gang: TUSEN TAKK!

På gjensyn! L E

Hei,

Da jeg dro for å besøke dere, hadde jeg en spennende opplevelse der bedøvelsen ikke virket som den skulle, og jeg kjente virkelig smerten.

Nå har det gått nesten 5 uker, og jeg er svært imponert over resultatene. Jeg kan tidvis fortsatt svette på beina, men da blir jeg litt fuktig og ikke gjennomvåt.

Dermed er jeg kvitt mitt største problem, at føttene stinket! Nå har jeg tørre og rene føtter!

Det er vanskelig å uttrykke i ord hvor takknemlig jeg er for hjelpen: TAKK! Ønsker også å gi en honnør til alle jeg møtte, de var utrolig hyggelige, det føltes ikke som et sykehus. //Hilsen en takknemlig og utrolig glad Uppsala-gutt!

Hei!

Jeg fikk min første behandling for håndsvette hos dere. Jeg vil bare si at jeg er glad langt utover forventningene! Jeg visste at jeg led mye av håndsvetten, men jeg hadde ingen anelse om hvor mye før jeg fikk oppleve forskjellen! Så takk for en flott støtte fra dere som jobbet, det gikk bra til tross for min frykt for nåler og sprøyter, som jo er utrolig:) .

Vi får se hvor lenge behandlingen rekker, så vi ses garantert igjen!

MVH/ MS

Hei!

Jeg var inne for et par uker siden, og fikk behandling i ansiktet. Jeg mailer for å fortelle at det har fungert kjempebra! Jeg har sluttet å svette i ansiktet og hodet, bortsett fra rundt øynene, som vi ikke tok. Det er fortsatt litt vanskelig å begripe og justere atferden du har hatt i 14 år. Jeg er uansett veldig fornøyd med måten jeg ble mottatt på og utfallet av behandlingen. Jeg føler også at det har påvirket andre deler av kroppen. I og med at jeg ikke blir stresset av svette i ansiktet lenger, svetter jeg ikke like lenge på andre steder som jeg gjorde før behandlingen.

Etter at jeg fikk behandling hos dere, har jeg fått en ekstrajobb, og våget å gjøre ting jeg hadde problemer med før, som for eksempel klassefester. Det er utrolig fint å slippe svette i ansiktet, det har gitt meg mer tid til å fokusere på andre ting.

Jeg snakket også med legen min her i Malmö om behandlingen, og han virket veldig interessert.

Jeg gleder meg til neste gang, og takker så mye for den hjelpen jeg fikk.

Mvh D

Hei!

Jeg var hos dere i desember for å få min første botoxbehandling. De siste tre månedene har vært helt fantastiske! Jeg dro til Sør-Amerika kort tid etter behandlingen, og jeg har aldri i mitt liv vært i stand til å nyte så mye av en ferie som denne gangen. Takket være behandlingen trengte jeg ikke å tenke på klærne som skulle skjule min overdrevne svetting mest. Hver gang jeg så etter om jeg faktisk var svett, la jeg merke til med et smil at jeg ikke trenger å bekymre meg. Det er helt fantastisk!

Jeg var egentlig helt imot botoxbehandling, men fordi utfallet er så positivt, bestemte jeg at kanskje det er verdt det likevel. Hilsen M

TAKK FOR AT DERE FINNES!

På fredag i forrige uke fikk jeg mine første injeksjoner, i armhulene og på ryggen. En uke etter føler jeg meg helt tørr. Jeg kan være ute og gå en tur med hundene uten å måtte skifte en gjennomvåt skjorte når jeg kommer inn igjen. I stressende situasjoner har jeg også holdt meg tørr.

Det rare er at svetten under bysten og i lysken også har avtatt.

Jeg må ikke lenger å ha med meg ekstra klær i vesken eller ha på flere lag med klær. Det skal bli moro å kjøpe klær i andre farger enn svart og hvitt. Nå lengter jeg etter sommeren!

Takk for den profesjonelle holdning, dere gjorde at jeg følte meg trygg.

Nok en gang: TAKK TAKK TAKK!

På gjensyn! Marie